Teknik

Et solcelleanlæg kan producere strøm i mange år stort set uden vedligeholdelse. Teknologien er uden bevægelige dele og dermed robust og driftssikker. Ydelsen falder dog lidt med årene.

Kig efter effektgaranti på solcellerne. Den er garanti for, at anlægget yder en vis procentsats af den ydelse, det havde, da du købte det, efter et fastsat antal år. Det kan f.eks. være 90 % effektgaranti efter 10 år og 80 % effektgaranti efter 25 år. Det er dog ikke alle, der sælger deres solcellemoduler med denne garanti.

Man ved ikke med sikkerhed, hvor længe solceller kan holde, men mange mener, at de kan holde over 30 år. Vekselretteren forventes derimod ikke at holde i mere end 10-20 år, afhængigt af type og fabrikat. Den må du derfor regne med at skulle skifte ud i løbet af anlæggets levetid.

Placering og størrelse
De fleste solceller sidder oven på taget. Men de kan også integreres i tag, facade eller i vinduesglas. Det er oplagt at integrere dem, hvis du alligevel bygger om eller til.

Placer solcellerne, så de er skyggefrie i dagtimerne, sydvendte og hælder 45 °. Så får du mest ud af dem. Du kan også godt placere solcellerne østvendt, men så vil der være et tab i el produktionen på mellem 15-20%. Private solcelleanlæg er mellem 10-60 m2 store, men størrelsen afhænger især af to ting:

  • Hvor stor en del af boligens elforbrug, anlægget skal dække.
  • Hvor stort anlæg du har mulighed for at sætte op – økonomiske og fysisk.

Læs mere om solcellernes placering her

Sådan fungerer solceller
Solceller bruger sollys til at producere helt almindelig strøm. Solcellen omdanner solens stråler til elektrisk energi ved hjælp af den såkaldt fotoelektriske effekt. Halvlederen silicium fungerer som basis for processen i de fleste solceller. Elektriciteten er jævnstrøm i modsætning til boligernes vekselstrøm, så den omformes ved at sende den gennem en vekselretter(inverter). Herefter kan den bruges i boligen.

kilde: Go’energi